Την Παρασκευή 29/03/2024, 22 μαθητές της Α’ Γυμνασίου επισκέφτηκαν την Καζέρμα των Βοτάνων. Πρόκειται για ένα επισκέψιμο θεραπευτικό αγρόκτημα στα πρότυπα των ευρωπαϊκών θεραπευτικών αγροκτημάτων (care farms), που δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στη Λέρο. Πρωταρχικός στόχος της φάρμας είναι να καλύψει τις ανάγκες για εργασία των κοινωνικά αποκλεισμένων ασθενών και δευτερευόντως να αναδείξει τον τοπικό ανεκμετάλλευτο θησαυρό της χλωρίδας του νησιού.
Στο αγρόκτημα καλλιεργούνται διάφορα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, όπως λεβάντα, δενδρολίβανος, βαλσαμόχορτο, λουϊζα, φασκόμηλο, θυμάρι, δυόσμος, αρμπαρόριζα κ.α., καθώς και πολλά αυτοφυή. Η παραγωγή είναι καθετοποιημένη από την καλλιέργεια έως την τυποποίηση των προϊόντων και τη βιολογική πιστοποίηση.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τον διαχειριστή του συνεταιρισμού κ. Ανδρέα Γεωργίου στο αγρόκτημα στο οποίο επικρατούσε μια πανδαισία αρωμάτων, χρωμάτων, γεύσεων, ήχων και εικόνων. Στη συνέχεια, τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια (ο ξερόλας, πικασοδρομίες, καλά ξεμπερδέματα, δες και πες, μουτζουρώματα) και οι πόντοι που συγκέντρωσαν μπορεί να βοηθήσουν το σχολείο μας να αποκτήσει ένα εκτυπωτικό πολυμηχάνημα.
Λίγο πριν τα παιδιά αποχωρήσουν από αυτόν τον πραγματικά ιδιαίτερο χώρο, οι άνθρωποι της Καζέρμας πρόσφεραν σε αυτά σπιτική λεμονάδα, κρύο τσάι, βουτήματα, παξιμάδια και βέβαια τους πολύ διάσημους λουκουμάδες τους.
Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτούν την Καζέρμα των Βοτάνων και τα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου μας.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γεωργίου, καθώς και όλους τους εργαζόμενους στην Καζέρμα για τη φιλοξενία τους!